Amerikkalaisen jalkapallon historia

%d0%ba%d0%b5265Amerikkalainen jalkapallo on syntynyt Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla. Amerikkalaisesta jalkapallosta sekä kanadalaisesta jalkapallosta on käytetty yhteisnimitystä ”gridiron”. Alun alkaen gridiron tarkoitti jalkapallon ja rugbyn esimuodoista kehittynyttä peliä. Sitä pelattiin kentällä, johon oli piirretty ristikko: gridiron. Kun laji kehittyi, kentältä hävisi ristikoista pitkittäisviivat. Nykyisin gridiron-sanan merkityksenä ymmärretään joko itse pelikenttä tai entisajan amerikkalainen jalkapallo.

Ensimmäiset peliyhdistykset ja yliopistot amerikkalaisen jalkapallon keskuudessa

Amerikkalaisella jalkapallolla ja sen kehittymisellä on paljon tekemistä yliopistojen kanssa. Ensimmäinen yliopistojen välinen lajin turnaus tapahtui vuonna 1869 New Jerseyssä Princetonin ja Rutgersin välillä. Tuolloin käytettiin englantilaisia pelisääntöjä, jotka ovat pitkälti nykyisten sääntöjen kaltaiset.

Vuonna 1873 Princetonin, Yalen ja Rutgersin yliopistojen edustajat perustivat New Yorkissa pidetyssä tapahtumassa Intercollegiate Football Associationin, joka oli yliopistojen välinen jalkapalloseura. Sen tarkoituksena oli yhtenäistää lajin säännöt. Kuuluisa ja arvostettu Harvardin yliopiston amerikkalainen jalkapallojoukkue jäi tämän seuran ulkopuolelle. Tämä johtui ilmeisesti siitä, että Harvardissa pelattiin enemmän rugbyn kaltaista bostonilaista jalkapalloa. Nimi ”bostonilainen jalkapallo” tulee itse Bostonin kaupungista, Harvardin yliopisto sijaitsee.

Myöhemmin Harvard alkoi taipua sääntömuutoksiin. Harvard pelasi kanadalaista McGillin yliopistoa vastaan ensin bostonilaisen jalkapallon ja sitten rugbyn säännöillä. Otteluiden myötä Harvardin yliopistossa pelattava peli alkoi suosia rugbyn muotoa. Seuraavien vuosien aikana Harvard pelasi Yalea vastaan kompromissisäännöillä, jotka pitkälti olivat rugbyn säännöt. Se aiheutti muutoksen Yalessa pelattavaan amerikkalaiseen jalkapalloon, joka alkoi sen jälkeen suosia rugby-tyylistä jalkapalloa. Tämän myötä Yalen, Princetonin, Columbian ja Harvardin yliopistot perustivat uuden Intercollegiate Football Association -organisaation, joka seurasi rugbyn pelisääntöjä.

Aidon ja oikean amerikkalaisen jalkapallon synty

%d0%ba%d0%b5266Lopullisesti amerikkalainen jalkapallo erkaantui rugbystä Yalessä opiskelleen Walter Campin tekemien sääntömuutosten myötä. Camp tunnetaankin amerikkalaisen jalkapallon isänä. Hän uudisti rugbyssa käytössä ollutta scrum-tapaa, joka tarkoittaa, että palloa potkaistiin taaksepäin omalle joukkueelle.

Campin tekemän uudistuksen myötä pallo on valmiiksi aloitussyötössä hyökkäysvuorossa olevan joukkueen hallussa. 1890-1900-luvun välissä hyväksyttiin useita nykyäänkin sallittuja tekniikoita. Myös sääntö pallon etenemisestä vähintään viisi jaardia kolmella yrittämällä luokiteltiin sääntöihin. Tämä sääntö tuli Princetonin ja Yalen välisistä otteluista, joissa Princeton käytti viivästystaktiikkaa pitämällä palloa hallussaan ilman minkäänlaista yritystä pisteiden tekemiseen. Samanlaisten tapahtumien myötä myös pistelasku ja pelipaikat luokiteltiin uudelleen.

Muutosten myötä peli muuttui radikaalisti, mikä teki siitä paljon avoimempaa. Lisäksi ne mahdollistivat pitkiäkin juoksuja ja sivuttaissuunnassa tapahtuneita syöttöjä. Lopullisen ja fyysisemmän muodon peli sai aikaan Campin ehdottamasta vyötärön alapuolelle taklaamisesta. Tämä myös teki pelaajista isompia, koska nopeus ei enää ollutkaan valttikortti. Sen paikan valloitti pelaajien iso koko.

Turvallisuus amerikkalaisessa jalkapallossa

Jalkapallo oli aikojen alussa tietyllä tavalla jopa hengenvaarallinen laji, minkä vuoksi amerikkalaisessa jalkapallossa kiellettiin kaikki metallia sisältävät vaatteet ja varusteet. Myöhemmin turvallisuuden takaamiseksi ryhdyttiin käyttämään kahta tuomaria. Lukumäärä nousi sittemmin seitsemään tuomariin.

Vuonna 1890 pelaajien ainoat turvavarusteet olivat vain pitkät hiukset ja nahkainen nenäsuoja. 1896 pelaajat alkoivat käyttää nahasta valmistettuja pääsuojuksia, jotka ajan myötä kehittyivät korvaläpillä varustetuiksi lippalakeiksi. Nykyäänkin käytettävä suojakypärä otettiin käyttöön vuonna 1917, mutta sen käyttö muuttui pakolliseksi vasta myöhemmin.

Miten amerikkalaisesta jalkapallosta on tullut yksi suosituimmista urheilulajeista?

%d0%ba%d0%b5267Amerikkalainen jalkapallo on yksi seuratuimmista urheilulajeista Yhdysvalloissa koripallon ja pesäpallon rinnalla. Se ei ole ihme, koska kaikki lajit ovat syntyneet mantereella.

Yliopistomaailmalla on ollut suuri merkitys amerikkalaisen jalkapallon kehityksen kannalta, ja nykyisinkin ne ovat tärkeä perusta monille pelaajille ennen ammattilaiseksi siirtymistä. Monet huippupelaajat tulevat juuri yliopistosarjoista. Hyvän pelaamisen ja vakuuttavien näyttöjen avulla he päätyvät NFL-sarjaan ammattipelaajiksi.

Amerikkalainen jalkapallo on saavuttanut huippusuosion kansan keskellä, sillä sitä on helppoa seurata television välityksellä ympäri maata. Kun peliä seuraa paikan päällä, pääsee siinä nauttimaan todellisesta elämyksestä tunnelman, pelin ja herkullisen ruuan kanssa. Lajin huipentava Superbowl-ottelu onkin yksi maan merkkitapahtumista.