Amerikkalaisen jalkapallon varusteet

%d0%ba%d0%b5260Kun USA:ssa tai Kanadassa puhutaan jalkapallosta, siellä tarkoitetaan amerikkalaista jalkapalloa. Euroopassa jalkapallona tunnettua lajia puolestaan kutsutaan Yhdysvalloissa socceriksi. Amerikkalaisen jalkapallon nimi kuitenkin hieman hämää, sillä soikion muotoista palloa yleensä heitetään käsillä. Kyseessä on suosittu ja erittäin fyysinen laji, jonka suosio on ollut kasvussa myös monessa Euroopan maassa jo pitkään. Suomi ei ole tässä asiassa poikkeus.

Peli on kehitetty Amerikassa (Yhdysvalloissa ja Kanadassa) 1800-luvun loppupuolella. Sen edeltäjä oli aikanaan rugby. Tässä pelissä on tarkoituksena kuljettaa pallo joko vastustajan maalialueelle tai niin lähelle sitä, että se voidaan potkaista vastustajan maalihaarukan läpi.

Pallon kuljetus onnistuu joko niin sanottuna juoksupelinä eli kantamalla tai vaihtoehtoisesti heittämällä, jolloin puhutaan eteenpäin suuntautuvasta syöttöpelistä tai heittopelistä. Vastapuolen joukkue puolestaan pyrkii luonnollisesti estämään pallon tuonnin sen maalialueelle. Kun peli päättyy, voittaja on se joukkue, joka on kerännyt enemmän pisteitä.

Suojavarusteet ovat olennainen osa pelaajan turvallisuutta

Edellä olevan kuvailun perusteella voikin jo huomata, että kyseessä on hyvin fyysinen joukkueurheilulaji. Peliin kuuluvat olennaisena osana muun muassa niin sanotut blokkaukset ja taklaukset, joilla pallon kuljetusta pyritään estämään. Peli saattaa katsojan silmissä näyttää jopa aggressiiviselta, kun se on kovimmillaan. Lisäksi amerikkalainen jalkapallo on hyvin nopeatempoinen ja myös fyysisesti raskas laji. Sitä voisi kenties fyysisyydeltään verrata jääkiekkoon, jossa otetaan paljon kontaktia muiden pelaajien kanssa.

Näin ollen onkin hyvin ilmeistä, että tässä pelissä pelaajien pitää suojautua kunnolla. Isot hartiasuojat ja kypärät ovatkin yksi tunnetuin amerikkalaisen jalkapallon tunnus, ja varusteet ovat jonkin verran näyttävämpiä kuin jääkiekossa.

Jollekin saattaa tulla mieleen jopa gladiaattoritaistelut, kun katselee pelaajien varustautumista. Suojavarusteet ovatkin yksi tärkeimpiä amerikkalaisen jalkapallon vaatimuksia, jotka ovat pelaajan turvallisuuden kannalta olennaisia.

Pelaajan suojautuminen on tärkeää myös hänen peliuransa kannalta, jotta hän välttyy loukkaantumisilta ja haavereilta, jotka voisivat tuhota hänen uransa. Luonnollisesti pää suojataan kypärällä, ja muut kehonosat aina tarpeen mukaan. Käytössä ovat lisäksi ainakin polvi- ja kyynärpääsuojat, hartiasuojat ja luonnollisesti myös alasuojat. Käytössä on niin ikään myös muunlaisia suojia, esimerkiksi säärisuojat. Myös hansikkaat auttavat suojaamaan kämmenselkää ja sormia mahdollisilta iskuilta vauhdikkaassa pelissä.

Muut varusteet

%d0%ba%d0%b5261Suojautumisen lisäksi tarvitaan tietysti itse pelaamiselle välttämättömät varusteet. Pelivarusteista tärkeimmät ovatkin kengät, joiden avulla pääsee liikkumaan vaivattomasti ympäri laajaa kenttää. Amerikkalaisessa jalkapallossa käytetään nappulakenkiä eurooppalaisen jalkapallon tapaan, mutta tämän lajin jalkineet on usein varustettu myös nilkkasuojilla iskujen suojaamiseksi. Tunnetut urheilumerkit tarjoavat laajan valikoiman erilaisia jalkapallonkenkiä, ja esimerkiksi Adidas ja Nike sisällyttävät ne valikoimiinsa.

Hanskat kuuluvat niin ikään olennaisesti amerikkalaiseen jalkapalloon, ja niiden tulee olla pallon kuljettamiseen sopivat. Kämmenpuolella on hyvä tarttumapinta, jolla saa pitävän otteen pallosta, kun taas kämmenselän puolella on puolestaan toppauksia, jotka suojaavat kättä ja sormia. Niiden pehmusteet ovat todella tärkeitä, sillä pelin edetessä niihin voi tulla paljon erilaisia osumia intensiivisen pelitahdin myötä. Luonnollisesti tässä lajissa pitää olla myös oikeanlaiset pelivaatteet, ja niiltä vaaditaan pitkälti samanlaisia ominaisuuksia kuin esimerkiksi jääkiekossa. Paidan pitää esimerkiksi olla ilmava ja hengittää hyvin, jotta pelaajalla on mukava olla.