Colin Kaepernick ei noussut ylös

%d0%ba%d0%b5277Yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Colin Kaepernick on tullut tutuksi lajia seuraaville loistavana pelinrakentajana, mutta myös toisesta syystä viime aikoina. Kuluneen kauden aikana San Francisco 49 -joukkueessa pelaava tähti on osoittanut mieltään maassa vähemmistöjen sortoa kohtaan.

Huippu-urheilija ei ole suostunut seisomaan peleissä soitettavan Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Kaepernickin sukujuuret johtavat Afrikkaan ja Portugaliin, ja hän haluaakin herättää aiheesta keskustelua. Pelaajan polvistuminen seisomisen sijaan on herättänyt erilaisia mielipiteitä.

Yhdysvaltain mellakat

Viime aikoina eri puolilla Yhdysvaltoja on protestoitu poliisin kovista otteista maan vähemmistön edustajia kohtaan. Mellakat ovat levinneet useisiin kaupunkeihin, sillä afroamerikkalaiset juuret omaavat ihmiset kokevat joutuvansa usein poliisin silmätikuksi ihonvärinsä vuoksi. Mediaan onkin levinnyt lukuisia uutisia ja videoita ampumatapauksista ja pidätyksistä, joissa poliisia on syytetty liian kovista ja harkitsemattomista otteista. Kuluneen vuoden aikana mellakat ovat paikoin yltyneet niin koviksi, että esimerkiksi Baltimoreen jouduttiin julistamaan hätätila.

Colin Kaepernickin hiljaiseen protestiin on liittynyt myös muita urheilijoita, esimerkiksi Eric Reid, Kenny Britt, Megan Rapinoe, Arian Foster, Kenny Stills, Michael Thomas ja Robert Quinn. Vuonna 1987 syntynyt nuori urheilutähti on tuonut rotukeskustelun nyt myös urheiluareenoille. Monet afroamerikkalaiset juuret omaavat seisovat hänen tukenaan, mutta osa kansasta vastustaa pelaajan aloittamaa protestointi kampanjaa.

Polvistumisen seuraukset

%d0%ba%d0%b5278Tilanne on herättänyt keskustelua, sillä huippu-urheilijan käytökseen suhtaudutaan kaksijakoisesti. Kaepernickin polvistumisiin poliisi on ottanut tiukan linjan. Se on ilmoittanut tulkintansa: jos Kaepernick ei lopeta protestointiaan, ei poliisilla ole välttämättä enää haluja työskennellä seuran tiloissa tai sen otteluiden aikana.

Kaepernickin on nähty käyttävän sukkia, joissa on sian kuva poliisihattu päässään. San Francisco 49 -otteluiden aikana toimintaa on ollut valvomassa yleensä noin 70 poliisia, joten ilman vartiointia tilanteet saattaisivat saada hankalia seuraamuksia. Kaepernickin toiminnan tuominneet kutsuvat elettä loukkaavaksi Yhdysvaltoja ja sen edustamaa elämäntyyliä kohtaan, kun taas protestin kannattajat ovat huolissaan poliisin toiminnasta.