Missä voi pelata amerikkalaista jalkapalloa Suomessa?

Amerikkalainen jalkapallo tulee nimensä mukaisesti Pohjois-Amerikasta, jossa se kehittyi 1800-luvun loppupuolella. Laji on erittäin suosittu Yhdysvalloissa ja Kanadasta, mistä jotain kertoo varmasti se, että perinteinen eurooppalainen jalkapallo eli paikallisesti tunnettu “Soccer” jää suosiossa kauas amerikkalaisen serkkunsa taakse. Jännittävä ja vaiherikas laji on kuitenkin kyseisen maanosan lisäksi alkanut saada jalansijaa myös muualla maailmassa.

Eräs maa, jossa tämä monipuolinen laji on herättänyt kiinnostusta jo pitkään, on Suomi. Voikin miettiä, onko syynä siihen Suomen melko vaatimaton menestys perinteisessä jalkapallossa vai kenties lajin tietyt samankaltaisuudet jääkiekon kanssa. Molemmat lajit ovat nimittäin todella nopeatempoisia ja fyysisiä. Suomessa amerikkalaista jalkapalloa on harrastettu jo 1980-luvulta asti.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto

%d0%ba%d0%b5271Jos olet kiinnostunut tästä lajista joko pelaajan tai katsojan roolissa, kannattaa Suomessa pelattavan amerikkalaisen jalkapalloon tutustuminen aloittaa kenties Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton kotisivulta, joka löytyy osoitteesta sajl.fi.

Sivustolta löydät tarkempaa tietoa suomalaisista pelisarjoista, maajoukkueesta sekä muista liitoista ja seuroista. Sieltä löydät myös laji-infoa, tietoa koulutuksesta ja alan viime hetken uutiset. Sen avulla on hyvä tutustua niin ikään videoklippeihin. Kun tämän uuden urheilumuodon aloittaminen kiinnostaa, löytyy siitä runsaasti tietoa, jota on hyvä läpikäydä ennen sen aloittamista parhaimman mahdollisen tietotason saavuttamiseksi.

Uuden harrastuksen aloittaminen

Mikäli kiinnostuksesi tätä lajia kohtaan heräsi siinä määrin, että haluaisit itse aloittaa pelaamisen, on helpointa ottaa yhteyttä johonkin lajin seuraan. Parhaiten tietoa ja näkemystä lajista saa puolestaan otteluita seuraamalla kilpailukauden aikana. Kotimaisten otteluiden lisäksi kansainvälisiltä urheilukanavilta löytyy NFL- ja yliopistosarjojen ottelutarjontaa, josta voi nauttia.

Mitä etuja amerikkalaisessa jalkapallossa on? Entä miksi sen pelaamista kannattaa harkita? Ensinnäkin laji on erilainen perinteisiin Suomessa pelattaviin palloilulajeihin verrattuna. Tämä laji mahdollistaa useita erilaisia pelirooleja. Lajissa yhdistyvät kovat fyysiset lähikontaktit ja monenlaiset taktiset kuviot. Vauhti ja taktikointi toimivat tässä lajissa siis käsi kädessä, jotta yltää parhaimpaan mahdolliseen suoritukseen. Joku onkin nimittänyt amerikkalaista jalkapalloa “ruohokenttien shakiksi”. Se tarjoaa haasteita niin älyn kuin fysiikankin puolelta.

Lisäksi amerikkalainen jalkapallo on joukkuelaji, jossa sisäinen kemia ja sosiaalinen vuorovaikutus on tärkeää. Jokaisen pelaajan suoritus on osa kokonaisuutta, ja siinä pärjäävät eri pelipaikoilla hyvin niin suuret ja voimakkaat kuin pienet ja vikkelätkin pelaajat. Peliroolit poikkeavat merkittävästi toisistaan, ja esimerkiksi potkaisija ei juurikaan kohtaa pelikentällä fyysisiä kontakteja. Lajin joukkueet ovat myös suuria, ja niiden koko vaihtelee 20-45 pelaajan välillä. Amerikkalainen jalkapallo on myös hyvin sosiaalinen urheilumuoto, jonka kautta voi saada uusia ystäviä.

Vaahteraliiga kruunaa pelaajien kesän

%d0%ba%d0%b5272Amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen on vauhdikas harrastus, joka on todella hyväksi sekä miesten että naisten terveydelle. Mikäli rahkeet riittävät vielä paikallista seuratasoa pidemmälle, on korkein amerikkalaisen jalkapallon taso Suomessa nimeltään Vaahteraliiga, jota on pelattu jo vuodesta 1980 alkaen.

Vaahteraliigan pelit alkavat kesäkuun alussa ja päättyvät syyskuun alussa, jolloin pelataan liigan loppuottelu. Vaahteraliigassa on edustettuna useita joukkueita pääkaupunkiseudulta sekä myös muualta Suomesta.

Vaahteraliigaa pelataan sekä miesten että naisten sarjoissa. Vuoden 2016 miesten sarjan mestari oli Roosters Helsingistä. Kun voittotaulukkoa katsoo aina vuoteen 1980 asti, on eniten mestaruuksia tullut Helsinkiin. Lisäksi sarjan voitot ovat menneet myös Porvooseen, Vantaalle, Seinäjoelle ja Turkuun. Vaahteraliigan voittaja saa amerikkalaisen esikuvansa mukaisesti voittonsa merkiksi niin sanotun vaahteramaljan.